Modelling poses

Kirsimaria E. Törönen tulkitsee Modelling Poses -sarjassa kuvataiteen ihmishahmoja. Hän lainaa ja muokkaa, piirtää viivaa ja nautiskelee muodoilla. Taidehistorian merkkiteoksista lainatut hahmot eivät toistu sellaisenaan. Törönen tulkitsee niitä vapaasti. Ääriviiva vaeltaa ja piirtää hahmot ovelasti siten, että ne ovat helposti tunnistettavia, mutta silti uusia ja erilaisia.

Teräksestä tai mdf-levystä leikatut hahmot ovat materiaalistaan huolimatta ilmavia ja keveitä, ne asettuvat tilaan, hieman irti seinästä, kuin olisivat osa rakennusta.

Tottumus katsoa suorakaiteen muotoisia maalauspohjia istuu tiukassa. Muotoon leikattu teos tuntuu kiinteämmältä osalta tilaa, siihen tehdyltä ja sen omalta.

Törönen käsittelee Modelling Poses -sarjassa myös sukupuolen käsittelyä kuvataiteen aiheena. Alastomina malleina värjötelleet naiset saavat hänen tulkinnoissaan oman äänensä kuuluviin, objektit kasvavat subjekteiksi eikä kehoa ole pakko puristaa ahtaimpaan muottiin. Mukana on myös mieshahmoja, joista osa on päätynyt ilkosilleen kuin aikansa naispuoliset kollegat.

Teoksissa dekoraatio ja funktionaalisuus käyvät tiukkaa vääntöä. Teosten valmistustapa laserleikkaamalla sekä suhteellisen painavat materiaalit edellyttävät tarkkaa suunnittelua. Toisaalta aiheet antavat mahdollisuuden polveilevalle viivalle, joka karkaa seikkailulle ja rakentaa valo ja varjopaikkoja mallien vartalolle.

Botticellin ikoninen Venus ja Egon Schielen koskettava omakuva ovat esimerkkejä hahmoista, joiden muoto voi Törösen teosten näkemisen jälkeen muistua mieleen nimenomaan uutena versiona. Niin vahvoja viivalle perustuvat, mutta muuten pelkistetyt uustulkinnat ovat.

Veikko Halmetoja

Historia

Kesäkuusta 2013  lähtien olen pitänyt kutsunäyttelyitä työhuoneeni yhteydessä toimivassa tilassa. Näyttelyohjelma keskittyy nykytaiteeseen, valokuvaan, muotoiluun ja lasten taidekasvatusprojekteihin.

Näyttelytila on siis työhuoneeni yhteydessä, joten kyseessä on ”matala maja”. Ylläpidän toimintaa omin varoin enkä vastaanota säännöllistä avustusta mistään. Studio Wäkewä on ainoa itsenäinen, taiteilijavetoinen, ympärivuotinen (nyky)taiteelle pyhitetty tila alueella. Studio Wäkewän käyntiosoite on Tenholankatu 4 C, 50100 Mikkeli.

Kaikki näyttelyt ovat kutsunäyttelyitä ja niihin on aina vapaa pääsy.

Muita mielenkiintoisia vierailupaikkoja seudulta löydät Kulttuurireitit.fi

20953075_845452812289425_2556878269016887525_n

Since June 2013 I have offered artists a  space to exhibit their work. The exhibition programme concentrates on contemporary art and photography as well as various cultural events.

The studio has participated in Konstrundan for the past 3 years and is part of the Kulttuurireitit.fi network in Mikkeli

The exhibition space is located within my studio. I fund it with my own resources, accepting no continuous support from the traditional funding channels. Studio Wäkewä is the only independent, artist-run space in the region dedicated to contemporary art. Studio Wäkewä is situated in eastern Finland in the lake district. Visiting address is Tenholankatu 4C, FIN-50100 St.Michel.

All exhibitions are by invitation only and admission is always free of charge.

For other interesting places in the region visit Kulttuurireitit.fi
Serlachius residenssi toukokuu 2018

Vietän toukokuun Serlachius residenssissä Mänttä-Vilppulassa.
Residenssi on osoittautunut hyvin varustelluksi, tilavaksi ja toimivaksi.  Työtilat ovat käytössä 24h, residenssivieraiden majoituspaikka on Gösta museon vieressä. Omat majoitustilani löytyvät Kuvataideviikkojen vierastalosta; olen täällä valmistelemassa Mäntän kuvataideviikoille kuratoituja teoksia.

residenssi_logo

Löydät residenssin somesta:
#serlachiusresidency
#arttownmanttavilppula
Residenssin kotisivut
FB @Serlachiusresidency

Mänttä on hassu pieni kaupunki, jossa kaikki taitavat tuntea toisensa. Ihmisiin on helppo tutustua ja kun liikun asioilla ”residenssilätkä” kaulassa he ajoittain uskaltautuvat puheille tiedustellen viihdynkö ja mitähän ihmettä minä sitten taiteilen … 🙂

Residenssiemäntämme Sonja Linkoneva osaa hommansa; on avustamassa, opastamassa ja auttamassa kaikessa mahdollisessa.

PAIKAN HENKI 
Omaan työsuunnitelmaani Mäntässä liittyy paikan hengen, genius locin, visualisoiminen. Haluaisin kuulla Mäntän asukkailta mitkä ovat heille tärkeitä paikkoja.

Kerään karttamerkintöjä ja tarinoita paikkoihin liittyen. Merkinnät ja tarinat voi jättää anonyymisti ja kaikki inhimillinen kelpaa karttapaikaksi; paikallishistoria tai oman elämäsi merkkitapahtumat.

”Merkityksellisyyden” ei tarvitse olla eeppistä luonteeltaan. Elämä koostuu pienistä tapahtumista, joista osa jää mieleen; polkupyörän renkaan puhkeamisesta tietyllä katuosuudella,  ”teinikutupaikat” tai ensiasunto ovat kaikki yhtälailla merkityksellisiä kuin vuoden 1918 tapahtumat, lamavuosina lakkautettu toimipaikat tai paikkakunnan ensimmäinen tanssilava.

  1. Merkitse karttaan sinulle merkityksellinen paikka pisteenä, jos paikka on kartan ulkopuolella tai jos vastaat sähköpostitse kerro sijainti/osoite.

2.   Tarina / miksi paikka on tärkeä sinulle.

Residenssin galleriassa on 12.-18.5.2018 klo 14-18 kahden residenssitaiteilijan, Emmu Johanssonin ja minun, pienet näyttelyt. Voit tulla sinä aikana tai näyttelyaikojen ulkopuolella jättämään/keromaan tarinasi. Työskentelen residenssin sisäänkäynnin yläpuolella olevassa studiossa; ikkuna on avoinna jos olen paikalla joten soita ovikelloa.

Medina stories
Työstän kerrämistäni tarinoista uutta Medina Stories sarjaa. Uusi sarja pohjautuu viime vuoden lopulla tekemääni tilausteokseen, jossa sain työstää yksityiseen kotiin tilaajalle merkityksellisten ”karttapaikkojen” pohjalta ison seinäpiirustuksen. Medina sarjaa haluan kehittää kertomalla vaihteeksi muiden tarinoita omien karttapaikkojeni sijasta.

Medina stories teokset näkevät päivän valon sekatekniikkapiirustuksina ja niiden pohjalta työstetään rajoitetut sarjat teoksia koivuvanerille.

Viimeaikaisia teoksia näet portfoliosta.

Outo lintu lasten taidenäyttely 2018 Studio Wäkewä, Mikkeli


Paatelan koulun oppilaiden teoksia

”Haistan kirpeää ja näen mustaa.
Nähtävästi on tullut kevät ja 
kyyt ovat tulleet koloistaan.”
Juhani Nikulainen

Paatelan ja Peitsarin koulun oppilaiden kuvia ja tekstejä Outo lintu teemaan on esillä studiossa 8.-20.1.2018 arkisin klo 17-19 ja lauantaisin klo 11-13.

Outo lintu taideprojektia on tukenut TAIKE – Taiteenedistämiskeskus vuonna 2017 kohdepaurahalla.