Kimmo Ylönen

Kaikkeuden laajeneminen havaittiin 1920-luvulla. Tämän päivän kosmologi tietää laajenemisen olevan kiihtyvää. Kaukaisimmat kohteet loittonevat meistä valon nopeudella ja tulevaisuudessa vieläkin kovempaa vauhtia.

Tämä ja lähes kaikki avaruuden asiat ovat melko käsittämättömiä. Aina voi ajatuksissaan palata siihen, mistä kaikki alkoi ja mihin se laajenee.

Kimmo Ylösen ikioma puuavaruus on laajentunut vuodesta 2010. Singulariteetti sijaitsee tasan tarkkaan Koneen säätiön Saaren kartanon navetassa. Siellä kertyivät kokoon ensimmäiset taivaanpallot. Sen jälkeen kierrätettyä ja löydettyä materiaalia on kasaantunut kappaleiksi oman kellariverstaan lisäksi taiteilijaresidensseissä Balilla, Mäntässä -Serlachius museon vieraana, sekä viimeksi kesällä 2019 Tohmajärvellä. Ylönen pääsi purkamaan punamultalautaa puoliksi kaatuneen saunan seinästä Murtoin kylällä. Koulukeskuksen teknisen työn tiloissa hän kasasi punaisen planeetan. 

Laajentuminen jatkuu. Taivaankappaleiden sarjassa yhdistyy monta Ylösen työskentelylle tunnusomaista asiaa. Pitkä, kenties päättymätön rakennusaika -yhdestoista vuosi menossa, työskentely oman pajan ulkopuolella -tässä tapauksessa neljän residenssin suojissa ja kierrätetyn materiaalin käyttö.

Kuluneiden parinkymmenen vuoden aikana puuhun ankkuroitu tekeminen on ottanut odottamattomiakin muotoja. Ylönen on muun muassa paistanut neljä metriä leveän leivän, muuttanut Turun kaupunkiliikenteen bussin isoksi nelipyöräiseksi vatupassiksi ja kävellyt kotiovelta Rovaniemelle taidetta rakentaen.

Katso:
Kuvataiteilijamatrikkeli

Find art globally

FB – Noin miljoona askelta

Kimmo Ylönen Paljakan vaaran ikimetsässä Hyrynsalmella, Mustarindan mailla

Taivaankappaleet sarjasta

FB / IG / TAITEILIJAT&KOHTEET / TAPAHTUMAT / AIKATAULUT / YHTEYSTIEDOT